Σύντομη Περίληψη

Προκειμένου να επιτευχθούν, σε νομικές διαδικασίες όπως δικαστήρια ή  διαδικασίες παροχής ασύλου, στέρεα και αξιόπιστα πορίσματα σχετικά με τους ψυχικούς και σωματικούς τραυματισμούς, απαιτείται ειδική ιατρική και νομική γνώση, καθώς και πρότυπα, που ορίζονται από ένα σημαντικό, αλλά σχεδόν άγνωστο πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών, το «Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης -ΠΚ» (Istanbul Protocol -IP), ένα εγχειρίδιο για την αποτελεσματική διερεύνηση και τεκμηρίωση των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες της βίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στην προστασία, τις διαδικασίες ασύλου και την τεκμηρίωση, αλλά και να  επηρεάζουν την αλληλεπίδραση του επιζώντος θύματος με τη διαδικασία παροχής ασύλου και άλλα νομικά συστήματα.
Το παρόν έργο υποστηρίζει τη διεπιστημονική χρήση του Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης από νομικές, κοινωνικές υπηρεσίες και  επαγγελματίες υγείας κατά τη διερεύνηση και αξιολόγηση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας.

Το έργο παρέχει εύκολα προσβάσιμη κατάρτιση σε όλες τις ιατρικές και νομικές πτυχές του πρωτοκόλλου, απαραίτητες για τις επαγγελματικές ομάδες που εργάζονται μαζί με τους πρόσφυγες και τα επιζώντα θύματα της κοινωνικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών λειτουργών, δικηγόρων, ψυχολόγων και ιατρικού προσωπικού. Οι υλοποιημένες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τοπικές καταρτίσεις για την επικύρωση του υλικού κατάρτισης που αναπτύσσεται, και ενισχύουν τις τοπικές επαγγελματικές ομάδες-στόχους να παρέχουν την εν λόγω αξιολόγηση και τεκμηρίωση.

Η πρόσφατα αναπτυγμένη δομή και το υλικό κατάρτισης είναι σπονδυλωτής μορφής,  μπορεί λοιπόν να προσαρμοστεί σε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια του έργου, το υλικό και η δομή κατάρτισης είναι διαθέσιμα με χαμηλό κόστος ή δωρεάν. Η κατάρτιση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο βαρύ πρόγραμμα των επαγγελματιών που εμπλέκονται σε τομείς με υψηλό φόρτο εργασίας, όπως η εργασία με τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το πακέτο κατάρτισης περιλαμβάνει α) υλικό τόσο για η-μάθηση όσο και την τυπική εκπαίδευση σε τάξη (πρόσωπο με πρόσωπο κατάρτιση), το οποίο μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για τη βέλτιστη προετοιμασία του ενδιαφερόμενου πριν την κατάρτιση αλλά στη συνεχιζόμενη κατάρτιση, και β) ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων τους οποίους μπορεί να συμβουλευτεί κανείς και μετά το πέρας των καταρτίσεων.

Εκτός από την ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης και της συμβολής στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, το έργο ARTIP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη δημόσια κατανόηση της κατάστασης των προσφύγων και επιζώντων της βίας.

Το έργο συντονίζεται από τον καθηγητή Thomas  Wenzel (Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αυστρία), σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Ελληνικό Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο  (GUnet),  και  ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων του Ινστιτούτου Boltzmann για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (καθ. Manfred Nowak, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια) κ.α..Συνεργάζεται με όλες τις ενδιαφερόμενες τοπικές ΜΚΟ και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι δραστηριότητες υποστηρίζονται από μια συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων,  από μία διαδικασία τύπου ομότιμης αξιολόγησης (peer review)  και μέσω της συνεργασίας με τις τοπικές ΜΚΟ. Αποσκοπούν δε  στην υποστήριξη των τοπικών εταίρων στο έργο τους με τους πρόσφυγες και τα θύματα της βίας.

Το υλικό της κατάρτισης θα ελεγχθεί  και προσαρμοστεί  μεταξύ 2011 - 2012 κατά τη διάρκεια των πιλοτικών καταρτίσεων σε όλες τις χώρες εταίρους και επιλεγμένες άλλες χώρες.


 

logo"Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν."

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. Creative Commons License